Kotlin — Android Studio Projesi Oluşturma

Zafer Ayan
3 min readJan 1, 2019

--

Önceki yazımızda Kotlin’in kattığı yeniliklerden bahsetmiştik. Şimdi bu özellikleri kullanmak için nasıl Android Studio projesi oluşturuyoruz ona değinelim.

Gereksinimler

Proje oluşturma

Android Studio’yu açtığınızda karşınıza gelen Welcome to Android Studio ekranından Start a new Android Studio project’i seçmeniz gerekiyor.

Daha sonra açılan Create Android Project penceresi açılır. Bu pencerede proje ile ilgili detayların ve proje kodu için gereken dil desteğinin ayarlamaları yapılır:

Doldurulacak alanlar aşağıdaki gibidir.

  • Application name: Uygulama adınızdır. Bu alan için istediğiniz boşluk karakteri dahil olmak üzere istediğiniz karakteri kullanabilirsiniz fakat Türkçeye özgü karakter kullanmamaya özen gösterin.
  • Company domain: Şirketinizin veya bireysel sitenizin alan adını temsil eder. Bu kısım projedeki paket hiyerarşisini oluşturmada rol oynar. Site adınız zaferayan.com ise proje hiyerarşisi com.zaferayan.ilkprojem şeklinde olacaktır. Ayrıca bu alan daha sonra Play Store’a atacağınız uygulamada da URL kısmında görünecektir.
Twitter uygulamasının Google Play sayfasında URL kısmında ilgili id’yi görebilirsiniz.
  • Project Location: Projenin dosya yolunu belirtir. Android projelerini direkt olarak ~/AndroidStudioProjects dizinine atmak yerine uygulamanın kullanım alanına göre bir dizin oluşturup o dizin içerisine atabilirsiniz. Ben uygulamaları Medium yazılarımda açıklayacağım için Medium dizini oluşturdum ve Project location’da belirttim.
  • Package Name: Uygulamadaki paket hiyerarşisidir. Daha önce belirttiğimiz Company domain’in ters yazılışı halindedir.
  • Include C++ support: Android projesinde C++ kodu yazma ve derleme yeteneklerini eklemek için kullanılır. İşaretlemenize gerek yoktur.
  • Include Kotlin support: Kotlin ile kod yazmak için gereklidir. İşaretleyiniz.

Next dediğimizde çıkan Target Android Devices ekranında platform ve minimum SDK’i seçebilirsiniz. Phone and Tablet varsayılan olarak seçili geliyor. API Level 15 de aynı şekilde seçili konumda. API level’ı arttırdığınızda kapsayacak Android cihaz sayısı azalır. Bu nedenle kullanıcılardaki cihazların %100'e yakınını seçmek yararlı olacaktır.

Next dediğimizde karşımıza çıkan Add an Activity to Mobile ekranında Empty Activity’i seçip devam edebilirsiniz.

Next butonuna tıkladığınızda çıkan Configure Activity ekranında başlangıçta açılacak Activity adını belirleyebilirsiniz. Daha sonra dilerseniz başlangıç activity’sini AndroidManifest.xml dosyasından değiştirebilirsiniz.

Proje oluşturulduktan sonra karşımıza çıkan Kotlin’le oluşturulmuş Main Activity ekranı normalde oluşturulan Java kodu ile oldukça benzerlik gösteriyor.

build.gradle (Module: app) dosyasında ise com.android.applicationplugin’e ek olarak kotlin-android ve kotlin-android-extensions pluginleri yer alıyor. Ayrıca dependencies bölümünde yer alan kotlin-stdlib-jdk7 kütüphanesi de eklenmiş görünüyor.

Projeyi Git üzerinden aşağıdaki şekilde çekebilirsiniz:

git clone --branch 1-android-studio-projesi-olusturma https://github.com/ozcanzaferayan/Ilk-Projem.git

Eğer bu yazı ile ilgili soru ve düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmından yazabilirsiniz. Teşekkür etmeniz için alkış butonuna basmanız yeterli. Sonraki yazımda android projesinde vektörel grafiklere değineceğim. Görüşmek üzere 👋

--

--

No responses yet